Juliette werkte als communicatie-medewerker bij de Gemeente Groningen, was vervolgens woordvoerder voor het stadsbestuur, maar maakte jaren geleden al de overstap naar beleidsadviseur bij de directie Stadsontwikkeling. Over de City Deal was Juliette al snel enthousiast: “Sparren met vakgenoten uit andere steden is leuk en geeft veel energie. Je wordt verleid met andere ogen of vanuit andere perspectieven te kijken naar vergelijkbare problematiek. De City Deal biedt ons die mogelijkheid. Groningen ligt fysiek natuurlijk op afstand van veel andere grote steden. Groningen is de hoofdstad voor het gehele Noorden; we hebben een enorm groot verzorgingsgebied. De omliggende gemeenten ‘liften veelal mee’ op de dynamiek van onze stad. Dus ik wil graag ervaringen uitwisselen met andere steden in het land. En dan gaat het niet alleen om van elkaar leren. Het unieke aan de City Deal is dat we vanuit onze eigen karakteristieken gezamenlijk werken aan oplossingen die niet direct voor de hand liggen of waarbij wetgeving belemmerend werkt. Ik heb mij altijd sterk gemaakt voor de City Deal, ik geloof in de binnenstad. De uiteindelijke opbrengsten van de City Deal worden gedeeld met iedereen, hier gaan ook kleinere winkelgebieden in de periferie profijt van hebben.”
“Wij vragen ons vaak af van wie de binnenstad eigenlijk is en voor wie. Het stadshart moet een zodanige invulling krijgen dat het interessant blijft om er naartoe te gaan, voor een breed publiek. Dynamiek betekent een mix van wonen, werken, recreëren, leren, sporten en cultuur. De binnenstad is de huiskamer voor alle bewoners, maar ook voor de hele regio inclusief Noord-Duitsland en liefst nog daarbuiten. Groningen is een studentenstad, maar bijvoorbeeld ook gezinnen en senioren moeten hier aan hun trekken kunnen komen. Mensen moeten zin hebben om naar je stad te komen: niet alleen als koopcentrum, maar vooral als verblijfscentrum. Het gaat niet alleen om winkelen of een biertje drinken, want dat is te eenzijdig. De huurprijzen zijn heel hoog in het centrum en er is hier weinig leegstand, waardoor er nagenoeg geen ruimte is voor startende ondernemers, voor leuke, onderscheidende initiatieven en ambachtelijke bedrijven. Terwijl die juist smaak en kleur geven aan je stad. De geijkte ketens vind je ook wel in andere stadsdelen of in omringende gemeenten. Je wilt een stad waar je lekker kan sneupen, zoals we dat in het Noorden noemen. Lekker rondneuzen, rondstruinen, snuffelen en je laten verrassen.”
Wat ziet Juliette als de toegevoegde waarde van de City Deal voor Groningen? “We zijn in onze binnenstad al jaren bezig met de herinrichting. De openbare ruimte wordt vergroend en mooi bestraat, waarbij er ruimte wordt vrijgespeeld voor de voetganger. Daarbij is de gemeente vooral aan zet in de openbare ruimte, in samenspraak met de gebruikers van die straten en pleinen. Waar we nog geen ervaring mee hebben opgedaan is dat we vanuit allerlei verschillende disciplines tegelijk een straat of gebied aanpakken. Mijn droom is om dat op termijn ook écht samen met vastgoedeigenaren, ondernemers, (branche)organisaties en bewoners vorm te geven, waarbij iedere partij zich committeert en naar draagkracht bijdraagt. Wat kunnen we met elkaar doen aan de gevels, aan de gewenste invullingen van panden, aan het uitdragen van een onderscheidend gebiedsprofiel, tegen overlast of ondermijnende criminaliteit? Kunnen we bijvoorbeeld een straat-VvE optuigen die zelf besluit hoe om te gaan met fietsenproblematiek, de invulling van panden of promotie? Dat zijn zaken die ik graag zou uitproberen in deze City Deal, bijvoorbeeld in een living lab. Waar loop je tegenaan? Hoe kun je de barrières slechten? Gaandeweg komen we erachter waar we hulp bij nodig hebben. Wat voor andere regelgeving van het Rijk is er nodig of waar willen we mee experimenteren? Dat is voor ons nieuw en ook wel spannend. Want het staat natuurlijk deels op gespannen voet met de planningen en verwachtingen die nu eenmaal horen bij de reeds lopende herinrichtingsprojecten. Ik hoop dat we ervaringen opdoen die we kunnen kopiëren naar andere straten en grotere gebieden, maar ook naar andere gemeenten.”
Heeft Juliette nog tips voor de werkgroepleden? “Ik roep de mensen die vanuit Groningen betrokken zijn bij de werkgroepen regelmatig bij elkaar. Dan werk je niet alleen thematisch, maar hoor je ook wat er in de andere groepen is opgehaald. Ook ter voorbereiding op met name de fysieke bijeenkomsten, zodat we het maximale eruit halen. Daarnaast wil ik een oproep doen om echt tijd vrij te maken voor de City Deal. Dat is voor iedereen lastig, maar we hebben ons gecommitteerd aan deze opgave. Het komt niet in plaats van je werk, het is in het verlengde ervan. Je kunt de City Deal zien als een mooie plus op je huidige werkzaamheden.”