Joost van Hoorn is Opgavemanager Economische Veerkracht van Stad en Regio en lid van het Management Team bij Platform31. Deze kennisorganisatie fungeert als samenwerkingspartner en ‘kennismakelaar’ voor verschillende bestuurslagen van de overheid, maar ook de vastgoedwereld weet hen goed te vinden met haar kennisvragen. Joost legt de betrokkenheid bij de City Deal uit: “Platform31 is binnen een aantal City Deals verantwoordelijk voor de borging van kennis. Dit werkt twee kanten op: we brengen in wat al bestaat, waar al onderzoek naar gedaan is en we halen op wat er in een City Deal geleerd wordt en delen dat breed in ons netwerk. Platform31 is bijvoorbeeld ook actief in het ondersteunen van de G40-themagroep Vitale Binnensteden en de Retailagenda. Door dit samen te brengen voorkomen we dat we dubbel werk doen. Uiteindelijk is het borgen van de lessen van deze City Deal en het opschalen naar andere steden dan de tien die al meedoen, de belangrijkste reden dat Platform31 aan tafel zit.”
“Bij het Wintercongres van Retailagenda hoorde ik laatst veel oplossingen waar ik gecharmeerd van ben. Het gaat om het collectief aanpakken van vraagstukken waar individuele ondernemers of gebruikers in de binnenstad mee kampen. In je eentje kan het niet. In dit specifieke voorbeeld ging het over het naar beneden krijgen van vervoersbewegingen in de stad: een auto met tien pakketjes laten komen in plaats van tien auto’s met elk één pakketje. Zo’n type opgave moeten we ook ambiëren op te lossen in de City Deal Dynamische Binnensteden. Het experimentele karakter van de City Deal past goed bij Platform31. We gaan er samen achter komen wat werkt en dat opschalen.”
Joost vervolgt: “Dat we beter moeten samenwerken als overheden, marktpartijen en kennisinstellingen is een open deur, maar dit is wel waar het echt om draait. Juist door te experimenteren met innovatieve aanpakken voor concrete problemen kunnen we doorbraken forceren. Het organiserend vermogen van de gebruikers van de binnenstad is nog voor verbetering vatbaar, daar moeten we slagen in gaan maken. Vastgoedeigenaren verleiden om de binnenstad te gaan zien als één geheel, zodat ze zich niet blindstaren op het eigen vastgoed. We moeten het patroon doorbreken dat iedereen alleen aan het eigen belang denkt. De gemeenten en vastgoedeigenaren kunnen samen bedenken op welke plek het beste die nieuwe winkelketen kan komen, en waar andere functies een plek moeten krijgen. Zo komt de stad beter in balans, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen. Een goed functionerende binnenstad is ook positief voor het vastgoed.”
“In Nederland realiseren we ons onvoldoende hoe bijzonder het is dat we zoveel prachtige, veelal historische centra hebben. Denk aan ’s-Hertogenbosch, Haarlem of Deventer. Dit is echt de rijkdom van Nederland. Ook een stad als Arnhem, waar ik ben opgegroeid, heeft zich na de oorlog heel goed hersteld. We moeten zuinig zijn op onze binnensteden en met de City Deal hoop ik dat we ervoor kunnen zorgen dat ze ook in de toekomst fijne plekken blijven om te bezoeken.”