City Deal Dynamische Binnensteden verwelkomt eerste projectvoorstellen

Er is de afgelopen maanden met veel enthousiasme en inzet gewerkt aan de eerste projectvoorstellen binnen de City Deal Dynamische Binnensteden. Naar verwachting starten vanaf april de eerste projecten. In totaal zijn er negen voorstellen ingediend. Alle voorstellen zijn middels een zogenoemd projectfiche door de werkgroepen bij het programmateam zijn ingediend. Het doel van het fiche is om in maximaal twee A4’tjes tot een doordacht voorstel te komen. Het maakt de voorstellen goed onderling te vergelijken én dwingt tot schaalbaarheid. In een relatief kort tijdsbestek heeft dit geresulteerd in concrete voorstellen die ook snel kunnen starten. De breedte en complexiteit van de ontwikkelthema’s leiden binnen de City Deal community tot de behoefte aan inventarisatie van bestaande kennis en voorbeelden. Maar er wordt actief vooruitgekeken: de fase van inventarisatie moet altijd leiden tot een fase waarin interventies worden ontworpen. Vervolgens zal de opgedane (praktijk)kennis weer terugvloeien naar een (her)inventarisatie. Op deze manier zullen we de komende jaren steeds gerichter tot doorbraken komen.

We zijn erg blij met de eerste projectvoorstellen want die behandelen al diverse cruciale onderzoeksvragen. Want om bijvoorbeeld een levendige en gevarieerde binnenstad mogelijk te maken moeten we antwoord vinden op vragen als wat een binnenstad in essentie is, wat bepalend is voor vasthouden van het DNA van deelgebieden in de binnenstad. We gaan op zoek naar het verhaal van de binnenstad van de toekomst; oftewel als we vanuit 2050 terugkijken naar nu tot welke keuzes leidt dat? Essentieel daarbij zijn de vragen: voor en van wie is de binnenstad eigenlijk? Welke juridisch-planologische instrumenten zijn er en volstaan die om als stad te sturen op hoe de panden in de binnenstad worden gebruikt. Hoe houd je ongewenste (criminele) activiteiten buiten de ‘poorten’ van de binnenstad? Hoe zorgen we dat de transformatie van bestaand vastgoed haalbaar en betaalbaar is? Wat is de business case waarmee we de markt kunnen verleiden? En over die markt gesproken: in één project binnen de City Deal duiden we verschillende typen vastgoedeigenaren en hun belangen. Dit om de communicatie tussen overheid en markt te verbeteren en niet langer ‘rug-tegen-rug’ komen te staan. Dit is een cruciale randvoorwaarde om echt samen de binnenstedelijke transformatie te kunnen oppakken. Dit en meer komt aan bod in de verschillende projecten waarmee we op korte termijn hopen te starten.

Binnenkort kunnen we meer delen over de inhoud van de projecten. Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn: we houden je graag op de hoogte!