De City Deal Dynamische Binnensteden is een initiatief van Agenda Stad waarin 10 steden, 3 ministeries en kennis- en netwerkorganisaties voor een periode van vier jaar samenwerken aan onze binnensteden: hoe houden we die leefbaar voor bewoners, aantrekkelijk voor ondernemers en levendig voor bezoekers? We willen weer meer functies een plek geven in de binnenstad, wat de druk op de ruimte en betaalbaarheid doet toenemen. Daarnaast moet de weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit worden vergroot. Tegelijk is er een enorme winst te behalen op het gebied van klimaat, vergroening en mobiliteit. In de City Deal wordt middels experimenten geprobeerd om doorbraken te forceren. Door het anders te doen dan we gewend zijn, anders te bekijken en door kennis te delen blijkt er meer mogelijk. Er wordt aan een kleine 20 projecten gewerkt. Het resultaat van het eerste project, Future Proof Places, is het zogenaamde ‘Modulair recept binnenstadskoken’.
Modulair recept binnenstadskoken
Er is geëxperimenteerd met nieuwe werkwijzen (co-creatie, interviews, etc.) om samen met ondernemers, bewoners, vastgoedpartijen, gemeente en centrummanagers na te denken over meer toekomstbestendige invullingen van gebieden in de binnenstad die het moeilijker hebben. In veel binnensteden liggen uitdagingen die om een andere manier van werken vragen. Maar wat is nou de bereidingswijze voor de toekomstbestendige binnenstad? Waar begin je? Wie betrek je erbij? Je weet hoe je de vertrouwde Hollandse stamppot moet maken, maar hoe maak je een vegan driegangendiner, Aziatische wok of een Parijse soes? Andere gerechten vragen om nieuwe recepten.
Lang niet iedere stad is hetzelfde, en daarom hebben we een ‘modulair recept’ ontwikkeld voor iedereen die aan de binnenstad werkt en op een andere manier aan de ‘transitie van de stad’ wil werken. In dit recept kan je zelf keuzes maken die passen bij jouw specifieke situatie, om zo tot een ‘smaakvol’ en vernieuwend, eigen en complementair diner te komen. Goed om op te merken: het samen koken kan ook het doel op zich zijn, waarbij je gaandeweg ontdekt wat je uiteindelijk op tafel zet (hiervoor is wel een open mind set nodig, en een beetje durf).

Van lokale casus tot breed toepasbaar
Door een drietal concrete casussen; Gelkingestraat in Groningen, Reguliersbreestraat in Amsterdam en Steenweg in Utrecht; uit te pluizen en te vergelijken is er tot een algemeen toepasbare aanpak gekomen. Het project is uitgevoerd door Jasmijn Ponssen en Oedsen Boersma van SITE urban development. In de werkgroep zaten vertegenwoordigers van de gemeente Groningen, gemeente Utrecht, gemeente Amsterdam en branchevereniging INretail. Zij zijn samen tot een recept gekomen om die aanpak stap voor stap te volgen. De drie concrete casussen zijn uitgevoerd door Turf&Co, Ruimteverhaal en BRAND The Urban Agency.
Lessen
Het werken met gebiedsprofielen/sfeergebieden leert ons dat er heel veel nieuwe (en oude) smaken zijn die weer kleur en betekenis aan de binnenstad kunnen geven. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar centraal staan:
1. Bouw voort op een degelijke analyse van de plek (geschiedenis, DNA, functioneren, mensen en smaakmakende ondernemers)
2. Samenwerken vanuit een breder netwerk (voor draagvlak, actie en verbreding van voor wie de binnenstad is)
3. Stel een strategie op om je visie te realiseren (dit kan klein en groot zijn) Het werken aan een toekomstbestendige binnenstad is te zien als een transitie. Het vraagt anders kijken, experimenteren, verandering van mensen en niet alle huidige invullingen kunnen blijven bestaan. Er zijn nieuwe ingrediënten, bereidingswijzen, gerechten en menukaarten nodig. Dat is niet altijd een makkelijk proces, in de woorden van Jan Rotmans: “omarm de chaos.” En net als bij het voorbereiden van een kerstdiner: het zal niet allemaal lukken, zorg dat je hulp inschakelt en blijf proeven!
Wil je meer informatie over dit project? Neem contact op via info@citydealbinnensteden.nl. Meer weten over onze komende projecten? Volg ons op LinkedIn of meld je aan voor de nieuwsbrief: https://citydealbinnensteden.nl/nieuwsbrief/