Platform31: Den Haag pakt ondermijning aan met verplichte vergunning voor ondernemers

Platform31 heeft een interessant artikel gepubliceerd over een maatregel in Den Haag in verschillende straten in de wijk Laak, waar ondernemers niet meer zonder vergunning een winkel of bedrijf kunnen openen. Sinds september 2024 is het voor de huidige en nieuwe ondernemers verplicht om een ondernemersvergunning aan te vragen. De gemeente wil met deze maatregel criminaliteit en verloedering tegengaan en de leefbaarheid in de wijk verbeteren.

De Haagse Stratenaanpak tegen Ondermijning is een gebiedsgerichte aanpak die tot doel heeft ondermijning tegen te gaan door criminele en oneerlijke ondernemers uit het betreffende gebied te weren. De aanpak bestaat uit een breed pakket aan maatregelen. Vanuit deze aanpak vindt gecoördineerde inzet van toezicht en handhaving plaats, mede op basis van het informatiebeeld dat in samenwerking met partners tot stand komt. Belangrijk onderdeel binnen de aanpak is de vergunningplicht voor bedrijfsmatige activiteiten, inclusief het uitvoeren van een Bibob-toets. In aanvulling hierop legt een trans­formatiemanager zich toe op het aantrekken van nieuwe ondernemers die een positieve bijdrage aan het gebied kunnen leveren.

De stratenaanpak is in 2020 in de Weimarstraat/Beeklaan van start gegaan, gevolgd door de Jan Luykenlaan/Van Baerlestraat in 2023. In laatstgenoemd gebied zijn afgelopen jaar 4 van de 31 ondernemingen gesloten nadat de vergunning niet werd verleend. In 2024 is de aanpak uitgebreid naar een derde gebied: de Goeverneur­laan en omliggende pleinen. In dit gebied moesten 96 ondernemingen een vergunning aanvragen. De eerste vergunningen zijn eind 2024 afgegeven.

Winkelpanden zijn in veel steden een aantrekkelijke plek voor criminele en/of ondermijnende activiteiten. In sommige gebieden komt daardoor de sociale en fysieke kwaliteit van winkelstraten of winkelgebieden onder druk te staan. Wanneer er steeds meer criminele en/of ondermijnende activiteiten plaatsvinden in winkelgebieden heeft dit bovendien een negatief effect op het ondernemersklimaat. Bonafide ondernemers trekken weg, met als gevolg dat de totale leefbaarheid van een gebied verslechtert. Gemeenten willen deze negatieve spiraal graag doorbreken, malafide bedrijven aanpakken en nieuwe ongewenste aanwas voorkomen.

Zicht op ondermijning in de stad is een uitdaging. En wanneer je weet welk gebied je wilt aanpakken, zijn er wel sturingsmechanismen, maar die kun je niet zomaar inzetten. Frustrerend, want het onderbuikgevoel vertelt vaak dat er iets aan de hand moet zijn: vijf massagesalons op 200 meter? Hier klopt iets niet! Niet gek dus dat de City Deal Dynamische Binnensteden een werkgroep heeft om door middel van de aanpak van ondermijning de leefbaarheid in winkelgebieden te vergroten.

Lees hier het hele artikel!