Op 20 maart 2025 was Jos Sentel namens de City Deal Dynamische Binnensteden te gast bij een sessie van Holland Property Plaza (netwerk en denktank voor beslissers in de vastgoed- en bouwsector) om te presenteren over onze doelstellingen en projecten. De dag vond plaats in Schiedam, dat precies die dag zijn 750-jarige jubileum vierde, en stond in het teken van vitale binnensteden. Vanuit verschillende perspectieven werd het onderwerp aangevlogen, onder leiding van dagvoorzitter Jeroen Hatenboer.
Geert Medema van Gemeente Schiedam nam ons mee in 10 jaar binnenstadsaanpak. Schiedam kwam van ver en heeft door als gemeente de regie te pakken veel voor elkaar gekregen. Speerpunten daarbij zijn het unieke DNA en bijbehorende marketing, plus uitmuntend onderhouden openbare ruimte. De leegstand is van 40% (!) teruggebracht tot 12%. Het verplaatsen van de bibliotheek naar de prachtige Korenbeurs in het historische hart is een ander sleutelmoment geweest. Met recht is een huiskamer voor de stad gerealiseerd. Het is een ontmoetingsplek die veelvuldig gebruikt wordt vanwege het multifunctionele karakter; het is nu veel meer dan enkel een bibliotheek. Het realiseren van woonruimte boven winkels was van essentieel belang: dit was vaak de financiële drager van de transformatie. De leegstandsverordening heeft ook geholpen. Niet om boetes uit te delen, maar om het gesprek (met zachte dwang) op gang te helpen. Eenmaal samen aan tafel blijkt er altijd meer mogelijk.
Daan Zandbelt van Zwarte Hond pleitte vervolgens voor een herwaardering van het stationsgebied als ontwikkellocatie. Verdichten en investeren in de bestaande stad zijn essentieel om onze duurzaamsheidsambities haalbaar te maken. Door ons te richten op de 15-minutenstad en het terugbrengen van onze reistijd slaan we twee vliegen in een klap. Dit vraagt wel om een goede functiemix in onze binnensteden, met ook school, werk en zorg.
Jos Sentel van City Deal Dynamische Binnensteden nam de bezoekers mee in de zoektocht naar concrete handvatten voor zowel gemeenten als de vastgoedsector voor binnenstadstransformaties. Zijn oproep: ga naar buiten en bekijk je stad met frisse ogen. Doorbraken ontstaan niet achter je bureau, maar in gesprek met elkaar over concrete casussen. Vastgoed is sleutel bij de City Deal, dus de noodzaak van een goede samenwerking en onze aankomende projecten als Vastgoed Vertaald en een publiek-privaatfonds voor binnenstadsinvesteringen kwamen aan bod.
Daan Klaase, Manager Planontwikkeling van NS Stations, sloot hier naadloos op aan in zijn verhaal. De binnenstad verschuift steeds meer naar het station, zie bijvoorbeeld Utrecht. Daarbij is het essentieel dat de looproutes goed zijn en bezoekers de auto en fiets laten staan. Ook een interessant punt: wanneer je het station verbouwt ben je in veel steden direct een kwart van de binnenstad aan het aanpakken. Een station kan op die manier een katalysator zijn voor stedelijke ontwikkeling.
Afsluiter Gijsbert van Herk, voorzitter van ontwikkelende corporatie Staedion vertelde dat één derde deel van de woningen in de binnenstad van Den Haag wordt verhuurd door Staedion. In zijn ervaring wordt de corporatiesector nog wel eens vergeten als het draait om het transformeren van de binnenstad. De corporatie kan namelijk ook sturen op branchering met lage huurprijzen. Het draait niet alleen om wonen, maar ook om andere maatschappelijke functies. Wat bij anderen een onrendabele top heet, is voor een corporatie een maatschappelijke investering die wordt uitgesmeerd over de hele portefeuille. Staedion heeft in die zin de luxe om niet op pandjesniveau te hoeven blijven hangen om de business case rond te krijgen.