In de City Deal Dynamische Binnensteden doen we telkens een andere deelnemende stad aan voor onze City Deal Dagen. Deze keer was de beurt aan Nijmegen, waar de community gastvrij werd ontvangen. In het prachtige Concertgebouw De Vereeniging zoomden we in op één van onze vier thema’s: vastgoed. Kristel van Dam presenteerde de (tussen)resultaten van Vastgoed Vertaald: welke archetypen vastgoedeigenaren kunnen we onderscheiden. Middels een interactieve quiz nam Kristel ook een voorschot op de ‘Veelgestelde vragen’; alle vragen over vastgoed die je nooit hebt durven stellen maar waar we in de City Deal antwoord op (gaan) geven. Jaap Kaai van Fontys Hogeschool nam ons mee in zijn onderzoek naar hoe je de kenmerken van een vastgoedeigenaar kunt onderscheiden en gebruiken als voorbereiding op een gesprek.
Kwartiermaker Arno Ruigrok leidde een paneldiscussie met Sander van Oss, partner bij ontwikkelaar Neoo en Jos Sentel – die hier zijn pet als programma coördinator inwisselde voor de pet van vastgoedbelegger. De uitwisseling met de zaal, voornamelijk gevuld met ambtenaren werkzaam bij de deelnemende steden, leverde mooie inzichten op. Het was een eerste aanzet om nader tot elkaar te komen en ‘Vastgoed Vertaald’ in de praktijk te brengen: hoe spreek je elkaars taal, waar zitten de onbedoelde of onterechte vooroordelen? De roep om in een heel vroeg stadium met elkaar om tafel te gaan, met daarbij alle disciplines vanuit de gemeente vertegenwoordigd, klonk ook hier weer. De vragen en antwoorden krijgen een plek in het project.
Wendy van Vooren (Gemeente Utrecht) en Jeroen Roose – van Leijden (Centrummanagement Utrecht) lieten zien waar het City Deal project Future Proof Places in Utrecht toe geleid heeft: een fraaie uitwerking van een gebiedsprofiel voor het gebied rondom de Steenweg met bijbehorend magazine Stathe. Een mooie manier om ondernemers, ambtenaren en eigenaren met de neus dezelfde kant op te krijgen. Maar zoals ze zelf opmerkten: het mag ook weerstand oproepen. Het gaat erom dat de dialoog wordt gestart over hoe de binnenstad in ontwikkeling houden.
Volgens goed gebruik gingen we vervolgens op stap om de transformatie in de Nijmeegse binnenstad met eigen ogen te bekijken. Onder leiding van projectontwikkelaar binnenstad Ien van der Coelen en stedenbouwkundige Paul Goedknegt van gemeente Nijmegen bekeken we onder andere het oude V&D-pand dat wordt getransformeerd naar 180 appartementen. Om dit mogelijk te maken wordt licht gecreëerd met een enorme ingreep in het midden van het gebouw. De daktuin wordt overdag openbaar toegankelijk en zal zelfs een brug vormen tussen de hoofdwinkelstraat en het achterliggende gebied. Een goed voorbeeld van hoe de ene (flinke!) dominosteen de volgende doet kantelen.






