DeNieuweWinkelStraat (DNWS) heeft een publicatie uitgebracht over de programmering van binnensteden: De moderne agora van Arno Ruigrok, tevens kwartiermaker en inhoudelijk expert van de City Deal Dynamische Binnensteden. Het is een verkenning van de mogelijkheden om bij een krimpende en veranderende winkelmarkt andere publieksfuncties een plek te geven in binnensteden om zo de ontmoetings- en uitwisselingsfunctie van binnensteden vitaal te houden. In eerste instantie zijn drie sectoren nader uitgewerkt: kunst & cultuur, zorg en ambacht. Kortom: onderwerpen die ook bij de City Deal Dynamische Binnensteden aandacht krijgen. Deze publicatie is op 11 november 2024 uitgebracht en gepresenteerd op het congres van DNWS en Retailagenda. De volledige publicatie staat op de website van DNWS.
Arno Ruigrok: “De winkelmarkt verandert en daarmee de betekenis van winkels voor de consument. Hierdoor veranderen ook de rol en de relevantie van de binnenstad. Winkelen blijft een grote activiteit, maar andere doelen van bezoek worden belangrijker. Dat is voor bezoekers maar ook voor bewoners waarvan er steeds meer in/bij de binnenstad wonen. De winkelfunctie is sinds 1950 erg groot geworden. Mede daardoor zijn andere functies door gebrek aan ruimte en door prijsdruk verdreven. Dat geldt bijvoorbeeld voor zorg en voor ambacht en kleine bedrijven; daarvan hebben we nu spijt. Verder zien we graag dat kunst, cultuur en de creatieve sector groeien nu de winkelmarkt wat krimpt; dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”
“Het denken over een attractieve invulling van de plinten van gebouwen in centrumgebieden is sterk in ontwikkeling. Maar kennis en ervaring schieten tekort, zo bleek uit de studie. We weten veel te weinig van de perspectieven, wensen en (on-)mogelijkheden van al die andere sectoren wat hun huisvesting betreft. En die andere sectoren zijn erg gericht op de operationele kenmerken van hun vastgoed; die kijken daar niet integraal naar en nauwelijks vanuit waarde-perspectief. Zowel wetenschappelijk als in de praktijk worden er stappen gezet en kennis ontwikkeld. Maar dit moet sneller en intensiever. Mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan liggen er bij Platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS) en bij de City Deal Dynamische Binnensteden. Daarbij gaat het niet alleen om kennis maar ook om de ontwikkeling van (nieuw) juridisch en financieel instrumentarium. Verevening, grip op de exploitatiefase, breder eigenaarschap van het functioneren van stedelijke gebieden zijn zo enkele thema’s waar we mee aan de slag moeten.”
De aanbevelingen sluiten prachtig aan op enkele van de al lopende projecten in de City Deal Dynamische Binnensteden. In nieuwe projecten zullen deze thema’s ook terugkomen, waarmee we via schaalbare experimenten hopen te komen tot relevante inzichten en doorbraken.