City Deal Dag in Rotterdam

In juni 2023 werd de City Deal Dynamische Binnensteden: regie op transformatie ondertekend. Het initiatief vanuit Agenda Stad brengt 3 ministeries, 10 gemeenten en 3 kennis- en netwerkorganisaties samen. Innovatieve pilotprojecten gaan de steden helpen meer regie te nemen bij de transformatieopgaven in de Nederlandse binnensteden. De afgelopen maanden zijn de vier ontwikkelthema’s binnen deze City Deal – financiering, ondermijnende criminaliteit, branchering/invulling en vastgoed – in werksessies verder ingevuld.

Op 7 november vond de City Deal Dag plaats, waar gezamenlijk de volgende stap is gezet. In het Heineken Gebouw Rotterdam verzamelde zich de bijna volledige City Deal Community en trapte programma-coördinator Jos Sentel af met een update van waar we nu staan en vooral: waar we heen moeten. Jos typeerde de City Deal in deze fase als een snoepwinkel: er is tijd, geld en focus om nu eens eindelijk écht de dingen op te pakken die nodig zijn in jouw binnenstad! En niet onbelangrijk: als de projecten en pilots eenmaal lopen en de deelnemende gemeenten van elkaar kunnen leren zal het uiteindelijk allemaal maar tijd en capaciteit schelen. En de overkoepelende ambitie is natuurlijk om systeemdoorbraken te realiseren waardoor we het ook echt anders kunnen gaan doen.

Meer dan vijftig afgevaardigden van de coalitiepartners zijn daarna in verschillende werkgroepen aan de slag gegaan om verder te denken en discussiëren over wat zij in 2024 aan willen pakken. Dit komt samen in een gezamenlijk uitvoeringsplan, want deze vier richtingen zijn geen eilanden maar hebben elkaar hard nodig om de transformatie van de binnensteden succesvol aan te pakken. Kortom: er worden veel plannen gesmeed, dit zal leiden tot projecten, pilots en experimenten. Hier gaan we de komende periode steeds meer over delen.

De dag werd afgesloten met een inspirerende rondleiding door het oostelijke deel van de Rotterdamse binnenstad door Arno Ruigrok en Esther Roth en aansluitend een borrel in het transformatiegebied Schieblok. De energie zit er goed in om de komende tijd steeds concreter aan de slag te gaan. We nemen de regie in handen!

De partners van de City Deal Dynamische Binnensteden zijn de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Dordrecht, Roosendaal, Hilversum, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Platform31, INretail, Retail Innovation Platform.