City Deal Dag XL: Floris Alkemade, dimensies van dynamiek en van XL naar XS

Op 2 oktober vond de City Deal Dag XL plaats, in de kleinste stad van Nederland: Madurodam. De vertegenwoordigers van onze coalitiepartners waren hierbij natuurlijk weer aanwezig, maar dit keer voor het eerst ook externe organisaties bij die in verschillende rollen betrokken zijn bij binnenstedelijke vraagstukken. De City Deal Dag XL is daardoor niet alleen een geschikt moment om te leren en geïnspireerd te worden, maar ook een dag om contact te leggen en het (kennis)netwerk rondom de City Deal ontwikkelthema’s en projecten verder uit te breiden. De dag werd afgetrapt door programma coördinator Jos Sentel en Christopher Baan, dealmaker van Agenda Stad.

Floris Alkemade ging in zijn keynote in op hoe de binnenstad – die hij de meest complexe machine die de mens ooit heeft bedacht noemde – zich in vele honderden jaren heeft ontwikkeld. Hij liet zien hoe onze perceptie van een goede binnenstad binnen enkele decennia totaal om kan slaan; wat op zichzelf al past bij de dynamiek die de binnenstad kenmerkt. Daarom is het des te belangrijker om de binnenstad zo flexibel mogelijk te maken. De huidige tijd kent ongekend veel uitdagingen, waaronder klimaatverandering en vergrijzing. Hij riep op tot verbeeldingskracht om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Alkemade betoogde dat als je een blokkade tegenkomt je niet achteruit moet deinzen, maar juist volle kracht vooruit moet gaan. Een houding die uitstekend past bij de City Deal!

In de middag gingen de deelnemers aan de slag bij vier sessies, elk rondom een vorm van dynamiek die speelt in de binnensteden. Steven Stolk van SITE urban development liet de deelnemers aan zijn sessie voor Programmatische Dynamiek het spelbord opnieuw definiëren van een Mono>Poly spel, om zo een antwoord te vinden op de vraag: ‘welke programmering voor wie? Geert Das van BURA liet in zijn sessie voor Ruimtelijke Dynamiek zien hoe we om kunnen gaan met het veranderende ruimtegebruik in de binnenstad. Hilde Blank van BVR Adviseurs ging in haar sessie voor Maatschappelijke Dynamiek op speelse wijze in op de noodzakelijke transities en hun impact. Erik-Jan Hopstaken van Vannimwegen ging voor Samenwerkingsdynamiek aan de slag met de vraag: kennen we elkaars gebruiksaanwijzing, gebruikmakend van de heersende stereotypen van elkaar en hoe we ons in elkaar kunnen verplaatsen.

De dag sloten we af met creatief strateeg Jurian Strik, die met vier ontwerpers vooruitblikte op het XS-project: door de grote vraagstukken die op ons afkomen klein te maken (laten we zeggen de schaal van Madurodam), kunnen we een begin maken en elkaar inspireren om verder te denken. Zo werd de verbeeldingskracht waar Alkemade tot opriep meteen in de praktijk gebracht.

City Deals zijn een initiatief van Agenda Stad. Meer informatie over deze Agenda Stad: https://agendastad.nl/

Foto’s: Kick Smeets (c) ‘24