Hoe hou je binnensteden leefbaar voor inwoners, en aantrekkelijk voor ondernemers? De complexe vraagstukken in onze binnensteden vragen om een hele andere manier van denken. Daarom heeft programma coördinator, én aanjager van de City Deal Dynamische Binnensteden, Jos Sentel, sinds de start vorig jaar zomer de hulp ingeschakeld van creatief strateeg Jurian Strik.
Strik werkt al langer voor Agenda Stad en verschillende City Deals. Creatieve strategie komt in de beleidswereld nog niet veel voor, legt hij uit. “Dat ontwerpers hard nodig zijn bij complexe vraagstukken is inmiddels gemeengoed. Maar strategisch nadenken over hoe deze inzet van ontwerpkracht georganiseerd kan worden gebeurt nog weinig. Ik heb gemerkt dat het toch vaak draait om meegaan met de wind die op dat moment waait. Dan helpt het wanneer je even op de pauzeknop drukt en samen nadenkt over welke methode, ontwerpdiscipline, of type ontwerper het beste past bij een bepaald vraagstuk.”
Ontwerpkracht krijgt vorm
De ontwerpkracht krijgt op drie manieren vorm in de City Deal, legt Strik uit. “De eerste is in het zogeheten motorblok van de City Deal. Samen met Jos en het programmateam denken we na over hoe we innoveren vanzelfsprekend kunnen maken in de City Deal. Hoe kunnen we het zo organiseren dat het voor werkgroepen aantrekkelijk is om te experimenteren?”
De tweede vorm is meer op werkgroep niveau in de lopende projecten. Daar komen de deelnemers bij elkaar om echt aan de slag te gaan binnen een bepaald thema. Strik: “Vaak is er ongelooflijk veel kennis in die werkgroepen. Deelnemers kennen een vraagstuk van voor tot achter. In de werksessies is het de bedoeling om niet die kennis alleen maar uit te wisselen, maar ook te gebruiken om echt tot nieuwe inzichten te komen. Ontwerpmethodes helpen daarbij.”
Een derde manier waarop ontwerpkracht in de City Deal vorm krijgt is door ruimte om te experimenteren te organiseren, gaat Strik verder. “We vragen vier ontwerpers om vanuit hun bestaande ontwerppraktijk mee te denken over de dynamiek van de binnenstad. Yuri Veerman onderzoekt in zijn werk op een visuele, activistische manier de rol van vastgoed in de stad. Nadia Neda Pepels brengt de verschillende actoren in binnenstedelijke vastgoedtransformaties in kaart. Hoe lopen de lijnen en waar zijn de geitenpaadjes mogelijk? Sanne van Manen signaleert en visualiseert ruimtelijke oplossingen die de dynamiek van een stad versterken. Hoe herken je die plekjes in je eigen binnenstad? Tim Peeters werkt aan een tarotspel waarin de verschillende krachten in de binnenstad en hoe ze met elkaar het ‘spel’ spelen inzichtelijk worden. Alle vier werpen ze een frisse blik op de complexiteit van de binnenstad die moet uitnodigen om zelf ook het experiment aan te gaan. Dat is de kracht van ontwerp.”
Lees het hele interview op de website van Agenda Stad.