City Deals zijn een initiatief van Agenda Stad waarin steden, ministeries en kennis- en netwerkorganisaties voor een periode van vier jaar samenwerken aan één doel. In de City Deal Dynamische Binnensteden werken we aan het leefbaar houden voor bewoners, aantrekkelijk houden voor ondernemers en levendig houden voor bezoekers van binnensteden.

De binnenstad is belangrijk voor iedereen, het is de enige plek in de stad waar echt iedereen reden heeft om (terug) te komen. De binnenstad verandert continu en we vragen als samenleving veel van de beperkt beschikbare ruimte. Hoe combineren we al die belangen, functies en activiteiten tot een toekomstbestendige binnenstad waar we graag blijven komen? Een belangrijke factor daarin is het gebruik van het vastgoed in binnensteden. De overheid, vastgoedpartijen en ondernemers moeten beter samenwerken om in te kunnen spelen op de constant veranderde vraag. Alleen samen kunnen we succesvol transformeren in een dynamische binnenstad.

Wat houdt ons bezig?

Als we vanuit 2050 terugkijken naar nu tot welke keuzes leidt dat?

Een ‘levend’ manifest dat telkens meer perspectieven toevoegt aan wat de binnenstad is en kan zijn. Inspirerende toekomstbeelden die steden prikkelen ergens naartoe te werken. 

Voor en van wie is de binnenstad er eigenlijk?

We stellen het DNA (het eigene) van een straat of gebied vast, verankeren het en geven richting aan waar we naar toe willen in de toekomst. 

Kan een gemeentelijk ontwikkelbedrijf met eigen panden bijdragen aan de gewenste functiemix in de binnenstad?

We onderzoeken de bestaande voorbeelden en financieringsvormen. Wat is er mogelijk door te experimenteren met het loslaten van regelgeving?

Zijn de bestaande juridisch-planologische instrumenten toereikend om de regie te pakken in de binnenstad?

In overleg met vastgoedeigenaren wordt geëxperimenteerd met nieuwe juridische regelingen, die een bindende basis vormt om partijen te verleiden én dwingen. 

Hoe houd je ongewenste (criminele) activiteiten buiten de ‘poorten’ van de binnenstad?

Met een gebruiksvriendelijke tool die door alle gemeenten gebruikt kan worden krijgen we grip op ondermijnende criminaliteit: van analyse tot actie. 

Hoe zorgen we dat de transformatie van bestaand vastgoed haalbaar en betaalbaar is?

We onderzoeken een Bovenstedelijk Binnenstadsfonds waarin de overheid en beleggers investeren. Wat kan de nationale ‘paraplu’ zijn en hoe werkt dat lokaal door?

Welke verschillende typen vastgoedeigenaren zijn er, en wat zijn hun belangen?

We kweken meer begrip en maken een succesvolle dialoog tussen overheid en vastgoedpartijen mogelijk. Niet meer rug-tegen-rug, maar echt samenwerken.

Welke kennis en tools bestaan er nu al om transformatie mogelijk te maken?

We ontwikkelen een handzame toolbox voor gemeenten en marktpartijen, die inzichtelijk maakt hoe haalbare transformatieprojecten gerealiseerd kunnen worden en welke randvoorwaarden en instrumenten daarvoor nodig zijn.

Welke randvoorwaarden en instrumenten zijn er nodig haalbare transformatieprojecten te realiseren?

We creëren een gelijk speelveld voor alle ondernemers en vastgoedpartijen die willen deelnemen aan transformaties in de binnenstad, om zo efficiëntie en diversiteit te bevorderen. 

4 Ontwikkelthema’s

thema

Vastgoed

Vastgoed heeft een sleutelrol in stedelijke transformatie. Gemeenten nemen de regie door (weer) zelf eigenaar te worden en door samen te werken met marktpartijen.

thema

Financiering

Maatschappelijke functies en betaalbaarheid staan onder druk in de binnenstad. Welke verdienmodellen en financieringsvormen maken de transformatie mogelijk?

thema

Branchering

Wat is de gewenste invulling van de binnenstad? Hoe verleid je eigenaren anders te kijken naar de (her)invulling van panden en welke regelgeving is daarvoor nodig?

thema

Ondermijnende criminaliteit

Kwetsbare ondernemers en leegstaande panden trekken criminelen aan, bijvoorbeeld voor witwaspraktijken. Hoe herken je ondermijnende criminaliteit en hoe voorkom je het?

Tijdlijn

2023

juni

De City Deal Community wordt opgezet vanuit de coalitiepartners. Vanaf de ondertekening van de City Deal in juni 2023 zijn de ontwikkelthema’s in werkgroepen uitgewerkt. In april 2024 is gestart met de eerste projecten.

2024

juni

2025

juni

We experimenteren doelgericht met pilots en experimenten in living labs, om mogelijke doorbraken te creëren op punten waar in de praktijk blokkades blijken te staan.

2025

juni

2026

juni

2027

juni

We vertalen de opbrengst van de projecten naar strategieën om doorbraken te realiseren. We borgen de kennis en maken die beschikbaar voor alle gemeenten en marktpartijen.

2027

juni