Hieronder vind je een overzicht van de lopende en afgeronde projecten in de City Deal Dynamische Binnensteden. Er worden daarnaast op korte termijn nieuwe projecten opgestart.
Thema: vastgoed
Intensivering (winkel)panden
Een handzame toolbox voor gemeenten en marktpartijen om de onbenutte potentie boven en achter winkelpanden te ontsluiten. Platform31 is geselecteerd als betrokken kennisinstelling/bureau om dit project op te pakken. Er wordt een inventarisatie gemaakt van succes- en faalfactoren van eerdere transformaties, om tot een (goede) voorbeeldenbank te komen die dient ter inspiratie en lering. Eerste resultaat: eind tweede kwartaal 2025.
Vastgoed Vertaald
Een praktische productie waarin de diversiteit aan vastgoedpartijen, hun belangen maar ook bijvoorbeeld hun rekenmethodieken worden uitgelegd. Het project bestaat uit drie onderdelen: een overzicht van de archetypen van vastgoedeigenaren in de binnenstad, een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden over vastgoed en een online collegereeks. Afronding eerste resultaat: voor zomer 2025. Fontys is betrokken als kennispartner.
Regie vanuit eigendom
Avans Hogeschool inventariseert bij gemeenten welke instrumenten er bestaan om regie te krijgen op het binnenstedelijk vastgoed. Denk aan de verschillende opkoopregelingen, financieringsvormen en type samenwerkingsvormen. Wat mist er nog aan instrumentarium? We ontwikkelen nieuwe kennis om interventies slagvaardiger te maken.
Thema: branchering
Future Proof Places
Samen met ondernemers, bewoners, vastgoedpartijen, gemeente en centrummanagers is nagedacht over meer toekomstbestendige invullingen van gebieden in de binnenstad die het moeilijker hebben. In veel binnensteden liggen uitdagingen die om een andere manier van werken vragen. Maar wat is nou de bereidingswijze voor de toekomstbestendige binnenstad? Waar begin je? Wie betrek je erbij? Je weet hoe je de vertrouwde Hollandse stamppot moet maken, maar hoe maak je een vegan driegangendiner, Aziatische wok of een Parijse soes? Andere gerechten vragen om nieuwe recepten.
Lang niet iedere stad is hetzelfde, en daarom hebben we een ‘modulair recept’ ontwikkeld voor iedereen die aan de binnenstad werkt en op een andere manier aan de ‘transitie van de stad’ wil werken. In dit recept kan je zelf keuzes maken die passen bij jouw specifieke situatie, om zo tot een ‘smaakvol’ en vernieuwend, eigen en complementair diner te komen. Goed om op te merken: het samen koken kan ook het doel op zich zijn, waarbij je gaandeweg ontdekt wat je uiteindelijk op tafel zet. Door een drietal concrete casussen; Gelkingestraat in Groningen, Reguliersbreestraat in Amsterdam en Steenweg in Utrecht; uit te pluizen en te vergelijken is er tot een algemeen toepasbare aanpak gekomen.
Het project is uitgevoerd door SITE urban development. In de werkgroep zaten vertegenwoordigers van de gemeente Groningen, gemeente Utrecht, gemeente Amsterdam en branchevereniging INretail. Zij zijn samen tot een recept gekomen om die aanpak stap voor stap te volgen. De drie concrete casussen zijn uitgevoerd door Turf&Co, Ruimteverhaal en BRAND The Urban Agency.
Narratief van de binnenstad
Onder leiding van SITE urban development gewerkt aan een nieuw kader om naar de binnenstad te kijken. Er worden telkens nieuwe perspectieven toegevoegd aan een levend manifest over de betekenis en invulling van de binnenstad als multifunctionele plek van ontmoeting. Dit gebeurt door het ophalen van verhalen van diverse gebruikers van de binnenstad. Het antwoord op de vragen: “wat is de binnenstad nu en wat zou het kunnen zijn, en vooral ook voor wie?” zal dankzij deze nieuwe perspectieven gevonden worden. Er wordt gewerkt aan een aantal deelproducten: het ‘Van Mono naar Poly’-spel, de stem van de binnenstad, Manifesten voor de binnenstad, Toekomstbeelden en het Pamflet. Dit project zal de gehele looptijd van de City Deal zich doorontwikkelen.
Nachtcultuur
Onderzoek naar mogelijkheden om uitgaanshoreca en de woonfunctie beter te combineren en de mogelijkheden om de woonfunctie in uitgaanskernen te transformeren naar functies die beter samengaan met uitgaanshoreca. Project wordt in tweede kwartaal 2025 opgestart.
Regelkamer
Adviesbureau BRO brengt alle juridisch-planologische instrumenten en strategieën samen in de Regelkamer. Aan welke knoppen kunnen steden draaien om invloed uit te oefenen op de branchering van de binnenstad?
Thema: Ondermijnende criminaliteit
Transformatietool
Er wordt een tool bedacht en gebouwd waarmee op basis van data de vitaliteit van winkelstraten inzichtelijk wordt. Daarbij wordt de eigen expertise, kennis van het programma Zicht op Ondermijning en de ervaring van Ginder en Avans Hogeschool gebruikt. De tool helpt om met verschillende disciplines het gesprek te voeren over de vitaliteit, kwaliteiten, problemen, potenties van en uitdagingen voor een straat.
Handelingsperspectief
Een tool die het handelingsrepertoire in kaart brengt. Hoe specifieker je een maatregel inzet, hoe effectiever die immers is. De opgave waar een gebied voor staat, vormt het vertrekpunt. Die opgave zal zich in de loop van de tijd ontwikkelen, waarbij verschillende spelers (van overheid tot ondernemers en vastgoedeigenaren) een rol hebben. Deze tool helpt om te duiden waar in de transitie een gebied zich bevindt en welke strategie en welke instrumenten ingezet kunnen worden. De steden en ministeries werken samen met Ginder, dat kennis en (praktijk)ervaring inzet om de tools te realiseren. Avans Hogeschool is als kennispartner aangesloten.
Thema: Financiering
Binnenstedelijk Impactfonds
Deze werkgroep onderzoekt de mogelijkheden om een bovenstedelijk fonds op te zetten waar zowel de overheid als beleggers in deelnemen om vastgoed in binnensteden te transformeren. Waarbij het realiseren van maatschappelijke impact leidend is. Experts Peter de Haas en Kristel van Dam hebben in gesprek met meer dan tien institutionele beleggers in kaart gebracht wat er nodig is om het te laten slagen. Bij de deelnemende steden is geïnventariseerd wat al beschikbaar is.
Efficiënte Aanpak Transformatie Binnensteden
De uitwerking van het onderzoek richt zich op het inzichtelijk maken van de maatschappelijke effecten/maatschappelijke waarde van transformaties van binnensteden.